Vacature: Student-assistent digitale ethiek bij Data School
Uren per week: 8-12 (0.2 – 0.3 fte)
Universiteit Utrecht, Faculteit Geestestwetenschappen, Data School (Centre for Digital Humanities)
Uiterlijk reageren op: 3 november 2024
Functie
Het Data School team van de Universiteit Utrecht zoekt een student-assistent digitale ethiek. Data School hoort bij het Centre for Digital Humanities en werkt samen met overheidsorganisaties om data ethiek te waarborgen binnen werkpraktijken. Onze tools zoals De Ethische Data Assistent (DEDA) en het Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA) worden geïntroduceerd in (overheids)organisaties door middel van workshops, lezingen of trajectbegeleiding. Tijdens deze sessies worden niet alleen ethische knelpunten geïdentificeerd en het beraadslagingsproces gedocumenteerd, maar ook inzicht opgedaan over hoe dataficatie zich uitspeelt in overheidsorganisaties. Deze input wordt gebruikt om onze instrumenten te verbeteren, en wordt tevens vertaald naar academische output over de impact van digitalisering op het openbaar bestuur.
Als student-assistent digitale ethiek in het openbaar bestuur zul je lid worden van het data ethiek team van Data School. Dit is een jong en dynamisch team, gesitueerd in het hart van Utrecht.
Taakomschrijving
- Bijdragen aan het extern begeleiden van sessies met het IAMA;
- Helpen met het organiseren en geven van cursusdagen, workshops en lezingen;
- Bijdragen aan de doorontwikkeling van tools zoals DEDA en het IAMA.
Als onze nieuwe student-assistent beschik je over de volgende competenties:
- Je bent student aan een universiteit in Nederland, en zult dat nog minstens 6 maanden zijn.
- Je hebt ervaring in een relevante discipline zoals filosofie, media- en cultuurwetenschappen, bestuurskunde, kunstmatige intelligentie, of een anderszins gerelateerde achtergrond of werkervaring.
- Je hebt interesse in datapraktijken, met name hoe datapraktijken zich manifesteren binnen openbaar bestuur. Naast het onderzoeken hiervan, is een wil om het openbaar bestuur te helpen om datapraktijken meer ethisch verantwoord te maken ook belangrijk.
- Je bent in staat goed samen te werken.
- Je hebt goede communicatievaardigheden. Aangezien er in deze functie nauw samengewerkt wordt – zowel intern als extern – is dit essentieel. Ondanks dit samenwerken is zelfstandigheid echter ook een groot goed: proactief zijn en initiatief nemen wordt gewaardeerd. Hierin komt het belang van communicatievaardigheden ook weer naar boven: er wordt belang gehecht aan het vragen om hulp of opheldering wanneer nodig.
- Je bent taalvaardig in het Nederlands.
Aanbod
Wij bieden:
- Een positie (0,2 fte) voor 6 maanden met – bij goed functioneren – uitzicht op een verlenging van 6 maanden tot een jaar;
- In overleg is een aanstelling van 0,3 fte mogelijk;
- Een salaris van €2.618 – €2.846 (SA2-SA4 van de cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand, bij een fulltime dienstverband.
Naast de arbeidsvoorwaarden die zijn vastgelegd in de cao Nederlandse Universiteiten kent de Universiteit Utrecht een aantal eigen regelingen. Zo zijn er afspraken over professionele ontwikkeling, verlofregelingen, regelingen op het gebied van sport en cultuur en krijg je korting op software en andere IT-producten. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.
Data School, Universiteit Utrecht
Data School bestaat uit een jong, dynamisch en interdisciplinair team en bevindt zich in het hart van Utrecht (Drift 13). Iedereen in ons team heeft een andere achtergrond en er is ruimte om je eigen expertise en ideeën in te brengen. Door bij ons te werken krijg je inzicht in hoe organisaties omgaan met digitalisering en dataficatie.
Wij hebben twee onderzoekslijnen:
- Publieke debatten online. Voorbeelden van onderzoeken in het verleden op deze onderzoekslijn is Spelen met vuur, over hoe de wisselwerking tussen de Tweede Kamer en sociale media woede in het publieke debat aanwakkert.
Het publieke debat vindt in toenemende mate online plaats: op platformen die bekend zijn bij het grote publiek zoals Facebook en X, maar ook op niche-platformen waar een kleiner deel van de bevolking gebruik maakt, zoals Telegram en Reddit. De gebruikers van deze platformen vormen geen grote, grijze massa, maar bestaan uit deelpublieken die elk hun eigen taal, interesses en gebruiken hebben. Om grip te krijgen op hoe mensen online over bepaalde onderwerpen praten, is het relevant om deze deelpublieken in kaart te brengen. Hoe wordt er binnen elk deelpubliek gesproken over bepaalde onderwerpen, zoals datacenters, corona, duurzaamheid enz.? Zijn deze deelpublieken geïsoleerd of juist erg verbonden met elkaar? Door middel van verschillende digitale methoden en grote datasets kunnen de onderzoekers van Data School dit inzichtelijk maken.
- Verantwoorde datapraktijken en AI. Een voorbeeld van een product dat in het verleden is ontwikkeld binnen deze onderzoekslijn is het IAMA: Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes.
De tweede onderzoekslijn waar Data School zich in specialiseert is data ethiek, oftewel, verantwoorde datapraktijken, algoritmes en AI. Met de invoering van de AVG in 2018 is meer bewustzijn gekomen voor de vraag ‘wat willen we eigenlijk met technologie?’ naast de vragen over technische mogelijkheden (‘wat kunnen we?’) en juridische grenzen (‘wat mogen we?’). Om organisaties ondersteuning te bieden bij hun ethische beraadslaging heeft Data School in 2016 De Ethische Data Assistent (DEDA) ontwikkeld, dat vandaag de dag nog steeds door een groot aantal (overheids)organisaties gebruikt wordt. Daarnaast is in de zomer van 2021 het Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA) gepubliceerd, dat sturing geeft aan ethische afweging omtrent algoritmes die mogelijk een grote impact hebben op mensenrechten. De inzichten die Data School opdoet in het veld, worden vertaald naar academische output over de impact die digitalisering heeft op openbaar bestuur, democratie en publieke ruimte. Dit is de onderzoekslijn waaraan de student-assistent voornamelijk zal bijdragen.
Aanvullende informatie en solliciteren
Neem voor aanvullende informatie contact op met Iris Muis via i.m.muis@uu.nl. Solliciteren kan door je motivatie toe te lichten in een e-mail en deze met je CV te mailen aan i.m.muis@uu.nl. Doe dit uiterlijk op 3 november 2024 om 24:00 uur.